Údržba sněhové frézy jak se starat o frézy

17.01.2011 15:19

Údržba sněhové frézy jak se starat o frézy

Před nebo po zimní sezóně je nutné sněhové frézy zkontrolovat a opravit, či naservisovat.

Dvoustupňové sněhové frézy mají největší opotřebení na ocelovém šneku a na druhým stupni  - lopatky ventilátoru.

Hrany lopatek se může nabrousim ocelovým pilníkem, velmi mírné ohnutí či pokřivení lze narovnat. Vatší deformace šneku sněhové frézy je utné nechat narovnat v servisu, či lépe vyměnit.

Ohnutí či poškození mechanických částí pomáhájí předcházet  střižné šrouby sněhové frézy. Sněhová fréza obsahuje šrouby na šneku, které se při střetu šneku s pevnou překážkou  zlomí (střihnou).  Střižné šrouby slouží k pevnému spojení šneku frézy a pohonu frézy, tj motoru.

Je vhodné pořídit si náhradní sadu střižných šroubů na sněhové frézy, které se mohou za zimní sezónu i několikrát vyměnit. Zásadně volíme jen originální střižné šrouby, které jsou přesně konstruované na moment ustřižení.

 

Také rozhodně nezapomeneme zkontrolovat střižné šrouby na šneku a na ventilátoru. Brání totiž poškození šneku, ventilátoru nebo drahé převodovky, pokud se v podávacím mechanismu vzpříčí cizí předmět nebo hrouda zmrzlého sněhu.

Zkontrolujeme hladinu oleje a dotažení zátky převodovky ocelového šneku frézy. Olej dolejeme až po rysku, která bývá až u hrdla. Některé sněhové frézy mají čidlo hladiny oleje, pokud je olej i málo pod rysku frézu nenastartujete.