Rotační sekačky versus bubnové sekačky, k čemu slouží?

24.02.2011 16:18

Jaký je rozdíl mezi sekačkou a bubnovou sekačkou? Takové dotazy často dostávají prodejci zahradní techniky. Správný dotaz by byl jaký je rozdíl mezi rotační sekačkou trávy a bubnovou sekačkou trávy?

Bubnové sekačky jsou  mohutnější a dražší stroje oproti klasické rotační sekačce. Bubnové  sekačky nejsou určené na udržování krásného a rovně střiženého trávníku  před domem. Rotační sekačky jsou na rozdíl ob bubnové sekačky, určené pro udržování rovného trávníku kolem domů a obytných ploch.

Rotační sekačky mají žací sekací ústrojí uzpůsobené pro sekání nižší trávy v běžném prostředí kolem domů. Tyto sekačky jsou bezpečnější oproti bubnovým sekačkám. Jejich rotujiící ostré části jsou kryté šasím sekačky. Princip sečaní je velmi prostý, motor umístěný na šasí sekačky otáčí hřídelí na jejíž konci je dvouramenný nůž. Rotující nůž odsekává trávu která se k němu dostane. Od rotující ho nože je odvozen název rotační sekačka.

 

Bubnová sekačka může být trochu zavádějící vzhledem k tomu, že tvar žacího ústrojí (části sekačky

 

která seká) není buben, ale talíř. Jistě by šlo bubnové sekačky pojmenovat jako talířové sekačky na trávu. Hlavní rozdíl mezi bubnovou sekačkou a klasickou rotační sekačkou je v  tom, že bubnová sekačka je určena na velmi vysokou trávu s množstvím  tvrdých stvolů. Bubnové sekačky se používají na trávu luk, či trávu v mladými výhonky náletových dřevin. Motor bubnové sekačky je výhradně na benzín, v našich podmínkách Natural 95.

 Známé české bubnové sekačky vyrábí firmy Dakr a Vari. Dakr vyrábí bubnové sekačky s označením Tekton, Vari vyrábí sekačky Liza a Adela.