Zákon - předpis o používání sekaček a traktorů

27.09.2009 17:28

Výtah ze zákona o používání zahradních sekaček a zahradních traktorů. Zákon je Švédska z roku 1985 a je součástí zákona o bezpečnosti práce.

Předpis o sekačkách a zahradních traktorech

Definice sekačky

Sekačky rotační

 Sačky s jedním nebo více vodorovně rotující čepelí. > Sekačky rotační prodej

Ruční sekačka

Válec sekačky na trávu.  Sekačky s jedním nebo více noži působícími proti válci. Má pevnou řeznou čepel. Pohon lidskou silou.  Ruční sekačka může být buď tlačená nebo táhnutá.  >Ruční sekačka neboli vřetenová sekačka prodej v Praze a přes eshop. 

Z švédská vyhláška o sekačkách (PDF)

  • § 3 se žádá, aby obsluhu sekaček a řidiče traktoru nebylo vystaveno vibracím a hluku. Je-li hladina hluku převyšuje 85 dB (A) musí existovat nápis na stroji ukazuje, že má být použita ochrana sluchu.
  • 4 § Výfukové plyny z motorů, které mají být směrovány tak, aby zasahovali řidiče. Výfukové potrubí a další části sekačky a traktoru, které můou způsobit popáleniny nebo poranění musí být chráněny proti dotyku.
  • 5 § Stroj musí být nastaven tak aby byla minimalizována rizika poranění ruky a nohy při couvání. Zároveň nesmí mít sstré hrany, rohy, tyčí nebo podobně.  Předpisy dále uvádějí: Více než pohybující se části, které mohou způsobit škody dotekem musí být chráněny. Ochrana částí vyžadující servisní zásah musí být snadno ovladatelné, ale měly by být umístěny na stroji.
  •  6 materiály, rozměry a výkon nože, cepy a příslušenství. Vše má být specifikováno v návodu.
  • § 7 Řízení hydraulické kapaliny pod vysokým tlakem, musí být umístěny nebo chráněny tak, že olej nezpůsobí zranění osob.
  • § sekačky na trávu a traktory, by měly být zahájena pouze v případě kontroly hnacích kol, řezání části nebo jiného nástroje, a to v klidovém stavu.
  •  § 9 Místo řidiče traktoru nmusí umožnit bezpečnou jízdu bez zbytečného únavné nebo jinak stresující držení těla a pohyby. (prodej > ochranných pomůcek na zahradu)
  •  10 § sekačky musí mít označní - varování před kontaktem s rotujícími noži, nebo ostří. Rotační sekačky, které lze restartovat stacionární listy jsou ovlivněny musí mít štítek upozorňující na to.
  •  11 § noži nebo ostří, musí existovat záruky s cílem zabránit běžné používání kameny nebo jiné tvrdé předměty vymrštění a zranit řidiče nebo diváci.


 obdobný článek o předpisech k sekačkám ze  Švédska